Viimeiset viikot ovat kuluneet lattian tekemiseen. Kovin on hidasta puuhaa, mutta pikkuhiljaa se alkaa sujumaan nopeammin ja nopeammin (silloin yleensä kerta päättyy ja on lähdettävä kotiin). Yhden ison huoneen (40cm x 35cm) tekemiseen multa on kulunut melkein pari kertaa eli noin neljä tuntia. Lattian teon aikaavaativin työvaihe on lattian "listojen" sahaaminen. Kun muut kurssilla tekevät lattia pääasiassa 15mm leveästä listasta, olen minä valinnut materiaaliksi jäätelötikut toivoen parkettimaisempaa lopputulosta. Jokaisesta jäätelötikusta on molemmista päistä sahattava pyöreä osa pois (kuten alla olevasta kuvasta näkyy), ja kun yhteen huoneeseen kuluu noin 200 jäätelötikkua, voi jokainen laskea työn määrää...

1040485.jpg
Lattian tekoon tarvittavia välineitä
Lattian tekemiseen tarvitaan jäätelötikkujen lisäksi saha, jiirilaatikko (ei välttämätön, mutta helpottaa), hiekkapaperia, puuliimaa ja sivellin liiman levittämiseen. Työ etenee seuraavasti:
  1. Sahaa jäätelötikkujen päistä pätkä pois, jotta tikun päät eivät ole pyöreät.
  2. Hio hieman hiekkapaperilla sahausjälkiä pois. (Hio ihan vain päästä mahdolliset tikut pois, mutta varo, ettei pää ala kaventumaan.)
  3. Liimaa tikut nukkekotiisi.
    • Liimauksen voi tehdä laittamalla liimaa tikkuihin yksi kerrallaan ennen tikun asettamista alustalleen, mutta hieman nopeammin pääsee, jos levittää liimaa valmiiksi alustalle ja latoo tikkuja siihen (levitä vain liimaa alueelle, jonka ehdit latoa ennen kuivumista).
    • Latominen kannattaa tehdä niin, että aloittaa aina uuden rivin toisesta päästä jääneellä palasella. Näin tehdään oikeatkin lattia, ettei saumat osu aina samoille kohdille. Nukkekotikoossa palaset saattavat jäädä pieniksi, joten päädyin itse siihen, että aloitan joka kolmannen rivin palasella, joka on 1/3 jäätelötikkua pitkä. Seuraavan rivin aloitan tuosta jääneellä tikulla, joka on siis 2/3 jäätelötikkua pitkä ja seuraavan aloitan kokonaisella jäätelötikulla. Näin jatkan eteenpäin. Toiseen päähän sahaan puuttuvat palaset lopuksi.
1040487.jpg
Valmista lattiaa syntymässä
Kun lattia on valmis, tarkoituksenani on vielä hioa se hiekkapaperilla ja vahata Osmo-vahalla. Valmiina lattia on joko vaalea tai todella tumma. Tuota väriä taistelen itseni kanssa jatkuvasti: Sisustukseen sopisi tuo vaalea paremmin kuin hyvin, mutta en tiedä kuinka vaaleaa puunväriä tuosta enää saa (vaaleaksi en haluaisi maalata...). Tumma väri taas houkuttaa, sillä sellainen tumma lattia olisi unelmissa ihka oikeaan kotiini (...sitten joskus).