Tänään on maailman laajuinen käytettävyyspäivä eli World Usability Day. Sen kunniaksi kerron eräästä käytettävyysongelmasta, jonka apurini minulle kertoi sahatessamme nukkekodin levyjä muutama kuukausi sitten ja jonka itse totesin tänään useasti. Käytettävyysongelma on tässä tapauksessa harmillinen ja se löytyy niinkin tuiki tavallisesta laitteesta kuin rullamitasta. Mielenkiintoisen tästä ongelmasta tekee se, että oikeakätisille eli suurimmalle osalle ihmisistä se on ongelma, kun taas kerrankin vasenkätiset selviävät asiasta ilman käytettävyysongelmaa.

Kun me oikeakätiset käytämme rullamittaa ja haluamme merkitä mitan esim. lautaan, käytämme rullamittaa vasemmalla kädellä, koska viiva on pystyttävä tekemään tarkasti oikealla kädellä. Kun näin teemme, rullamitan mitta-asteikko on meille ylösalasin (ks. ylempi kuva). Vasenkätisille mitta-asteikko on oikeinpäin. (Tätä voi jokainen kokeilla myös itse.)

1046766.jpg
Oikeakätisen näkemys tehtävästä

1046768.jpg
Vasenkätisellä ei ongelmaa ole

Jännää on, että sama ongelma toistuu suurimmassa osassa rullamittoja. Onkohan kehittäjä ollut vasenkätinen? Ehkä meidän oikeakätisten pitää nyt kääntyä vasenkätisten nurinkurisen kaupan (LeftOver) puoleen, ja ostaa oikeanlainen rullamitta.